Wonderlic Personnel / SLE Practice Questions

  • 1. The words GAWKY and MALADROIT have __?__ meanings.
    1. Similar
    2. Contradictory
    3. Unrelated

Correct Answer: 1. = Similar

  • 2. A set of 4 eggs cost $2.75. 12 eggs will cost ___?___
    1. $8.45
    2. $8.25
    3. $7.95
    4. $11.00
    5. $11.75

Correct Answer: 2 = $8.25

  • 3. Emma and Anna went to the market to buy 25 fruits. Emma got a few apples that cost $2 each, and Anna bought some oranges which cost $3 each. If their combined total is $60, how many oranges did Anna get?
    1. 5
    2. 10
    3. 15
    4. 20
    5. 25

Correct Answer: 2 = 10

  • 4. What is the next number in the series?
    83 121 159 197 235 __?__

    1. 253
    2. 263
    3. 273
    4. 283

Correct Answer: 4 = 273

  • 5. Over a 4-month period, two students borrowed the following number of books:
    Student 1: 20, 15, 17, 18
    Student 2: 18, 20, 15, 12
    Which graph best illustrates the data of both students?

    Wonderlic Test Options

    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. E

Correct Answer: 1 = A

  • 6. After folding these squares into a closed cube, which shaded corner would touch corner “X”?

    Wonderlic Test Options

    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. E

Correct Answer: 5 = E

  • 7. Rearrange all of the words below to make the best sentence. Which word should come JUST BEFORE “blue”?
    blue inside room go quietly the

    1. inside
    2. room
    3. go
    4. quietly
    5. the

Correct Answer: 5 = the

  • 8. Replace the [?] in the boxed series.
    Wonderlic Test Options

    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. E

Correct Answer: 5 = E

  • 9. A total of $114,000 will be evenly spent to build 12 Bungalows. If the first 5 bungalows have been completed and paid for, then __?__ is still available for the remaining bungalows.
    1. $63,000
    2. $59,500
    3. $67,200
    4. $66,500
    5. $76,000

Correct Answer: 4 = $66,500

  • 10. Within the first 4 months of the year, Vicky was able to serve the following number of burgers: 370, 330, 460 and 420. The average number of burgers Vicky served per month was __?__.
    1. 410
    2. 405
    3. 395
    4. 390
    5. 385

Correct Answer: 3 = 395

  • 11. If the first two statements are true, is the final statement true?
    Lisa organizes Christmas parties for the company.
    Tomorrow is December 22.
    Lisa will be organizing a party soon.

    1. Yes
    2. No
    3. Uncertain

Correct Answer: 3. = Uncertain

  • 12. In a 4-day period, a delivery person delivered the following number of packages per day: 1150, 1200, 1900 and 1350. The average number of packages he delivered per day was __?__
    1. 1450
    2. 1550
    3. 1400
    4. 1300
    5. 1350

Correct Answer: 3. = 1400

  • 13. Which month’s weather is most similar to April’s?
    1. July
    2. October
    3. August
    4. December
    5. February

Correct Answer: 2. = October

  • 14. Four investors bought a real estate asset together and decided to divide the profits equally. Investor A invested $200,000; investor B invested $500,000; investor C invested $800,000; investor D invested $500,000. If the net profit for the first year was $1,000,000, investor A receives __?__ more than if the profits were divided in proportion to how much they invested.
    1. 50,000
    2. 100,000
    3. 150,000
    4. 200,000
    5. 250,000

Correct Answer: 3. = 150,000

  • 15. A crate contains 300 coins and stamps. The coins cost $3 each and the stamps cost $1.5 each. The total value of the items is $825. How many coins are there?
    1. 325
    2. 250
    3. 175
    4. 75
    5. 50

Correct Answer: 2. = 250

  • 16. A total of 33 minutes was spent washing 6 cars. At this rate, it would take __?__ minutes to wash 42 cars.
    1. 198
    2. 264
    3. 210
    4. 247.5
    5. 231

Correct Answer: 5. = 231

  • 17. Over the past 3 weeks, the number of medical conventions in London was 12, 18, and 22; and the number of medical conventions in Paris was 20, 12, and 18. Which graph below best contrasts the number of medical conventions in London and Paris over the past 3 weeks?
    Wonderlic Test Options

    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. E

Correct Answer: 3. = C

  • 18. Which THREE choices are needed to create the figure on the left? Only pieces of the same color may overlap.
    Wonderlic Test Options

    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. E

Correct Answer: A, B, E

  • 19. September is the __?__ month of the year.
    1. Sixth
    2. Seventh
    3. Eighth
    4. Ninth
    5. Tenth

Correct Answer: 4. = Ninth

  • 20. PUMMEL is to HIT as __?__ is to RECITE.
    1. chant
    2. speak
    3. sing
    4. communicate
    5. convey

Correct Answer: 1. = chant

  • 21. After folding these squares into a closed cube, which shaded corner would touch corner “X”?
    Wonderlic Test Options

    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. E

Correct Answer: 3. = C

  • 22. Which THREE of the following words have similar meanings?
    1. Impracticable
    2. Conceivable
    3. Unrealizable
    4. Viable
    5. Preposterous

Correct Answer: Impracticable, Unrealizable, Preposterous

  • 23. What is the next number in the series?
    1/192 1/96 1/48 1/24 1/12 __?__

    1. 1/2
    2. 1/4
    3. 1/6
    4. 1/8
    5. 1/10

Correct Answer: 3. = 1/6

  • 24. Dave is 15 years old and his uncle Rob is three times as old. When Dave will be 32 years old, his uncle Rob will be __?__
    1. 96
    2. 64
    3. 45
    4. 62
    5. 72

Correct Answer: 4. = 62

  • 25. Which of the following is the earliest date?
    1. November 12, 1898
    2. January 1, 1988
    3. April 30, 1898
    4. August 16, 1898
    5. March 17, 1989

Correct Answer: 3. = April 30, 1898

  • 26. Which TWO choices are needed to create the figure on the left? Only pieces of the same color may overlap.
    Wonderlic Test Options

    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. E

Correct Answer: B , D.

  • 27. One word below is capitalized. What is the opposite of that word?
    Business presentations emphasize PREVALENT risks for potential investors.

    1. excess
    2. permanent
    3. alternately
    4. trivial
    5. scarce

Correct Answer: 5. = scarce

  • 28. The words LENIENT and FORBEARING have __?__ meanings.
    1. Similar
    2. Contradictory
    3. Unrelated

Correct Answer: 1. = Similar

  • 29. Eddie’s total grocery expenses in January was $25. In February, it was $25 more than that in January, and in March, it was $5 less than his February cost. What was his average grocery expenses from January to March per month?
    1. $35
    2. $45
    3. $40
    4. $50
    5. $55

Correct Answer: 3. = $40

  • 30. A fishing gear shop from Boulder, CO bought $23,000 worth of fishing rods from a liquidator in Pasadena, CA. The shop sold the fishing rods for $49,000, making a profit of $250 per fishing rod. There were __?__ fishing rods involved.
    1. 100
    2. 96
    3. 104
    4. 108
    5. 102

Correct Answer: 3. = 104

  • 31. The office floor is 250 ft. X 80 ft. The conference room floor is 50 ft. X 20 ft. , which covers __?__ of the office
    1. 10%
    2. 5%
    3. 15%
    4. 8%
    5. 20%

Correct Answer: 2. = 5%

  • 32. LIVING is to __?__ as PRINCIPLE is to DOCTRINE
    1. will
    2. dead
    3. graceful
    4. livelihood
    5. unemployment

Correct Answer: 4. = livelihood

  • 33. In a cookie jar, there are 120 cookies. 75 of the cookies are with chocolate chips. What is the percentage of chocolate chip cookies in the jar?
    1. 63.50%
    2. 62.50%
    3. 60%
    4. 61%
    5. 58.5%

Correct Answer: 2. = 62.50%

  • 34. At the cherry farm, cherries are sold by the pound. Every pound costs $4.20. How many pounds can a budget of $33.60 buy?
    1. 7 pounds
    2. 7.5 pounds
    3. 8 pounds
    4. 8.5 pounds
    5. 9 pounds

Correct Answer: 3. = 8 pounds

  • 35. PROBOSCIS is to __?__ as ABDOMEN is to GUT.
    1. prognosis
    2. ear
    3. nausea
    4. psychology
    5. nose

Correct Answer: 5. = nose

  • 36. A distillation plant employed 85 workers per day on weekdays and 50 workers per day on the weekends. The average number of workers per day was __?__.
    1. 68
    2. 85
    3. 75
    4. 70
    5. 80

Correct Answer: 3. = 75

  • 37. A tour bus can occupy 40 passengers, but 35% of the seats aren’t occupied. Therefore, __?__ passengers are on the tour.
    1. 14
    2. 26
    3. 16
    4. 15
    5. 22

Correct Answer: 2. = 26

  • 38. Which THREE of the following words have similar meanings?
    1. lackluster
    2. timid
    3. muted
    4. demure
    5. bashful

Correct Answer: timid, demure, bashful

  • 39. Which of the following in the group of numbers is the largest?
    1. .981
    2. .9901
    3. .9
    4. .91901
    5. .9819999

Correct Answer: 2. = .9901

  • 40. ROTATION is to EARTH as __?__ is to TOP
    1. spinning
    2. saucer
    3. rise
    4. twist
    5. bottom

Correct Answer: 1. = spinning

  • 41. Which THREE of the following words have similar meanings?
    1. Incompatible
    2. Standard
    3. Uniform
    4. Heterogeneous
    5. Homogeneous

Correct Answer: Standard, Uniform, Homogeneous

  • 42. Which THREE of the following words have similar meanings?
    1. gruff
    2. austere
    3. coarse
    4. bawdy
    5. ascetic

Correct Answer: gruff, coarse, bawdy

  • 43. One word below is capitalized. What is the OPPOSITE of that word?
    The babysitter PACIFIED the kids by playing a movie on TV.

    1. APPEASED
    2. CALMED
    3. AGITATED
    4. SOOTHED
    5. DISMISSED

Correct Answer: 3. = AGITATED

  • 44. The words LOATH and RELUCTANT have __?__ meanings.
    1. Similar
    2. Contradictory
    3. Unrelated

Correct Answer: 1. = Similar

  • 45. How many of the five pairs of items listed below are perfect duplicates? 1. 2. 3. 4.

    5.

    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. 5

Correct Answer: 2. = 2

  • 46. EPILOGUE is to NOVEL as __?__ is to MEAL.
    1. dessert
    2. lunch
    3. appetizer
    4. breakfast
    5. espresso

Correct Answer: 1. = dessert

  • 47. Which THREE of the following words have similar meanings?
    1. Nauseating
    2. Revolting
    3. Congenial
    4. Pleasurable
    5. Abominable

Correct Answer: Nauseating, Revolting, Abominable

  • 48. What is the next number in the series?
    109 93 77 61 45 __?__

    1. 31
    2. 29
    3. 27
    4. 25
    5. 33

Correct Answer: 2. = 29

  • 49. A Leap year usually occurs every __?__ years.
    1. 3
    2. 5
    3. 4
    4. 6
    5. 2

Correct Answer: 3. = 4

  • 50. One word below is capitalized. What is the opposite of that word?
    She was forced to RELINQUISH control of the project

    1. Abdicate
    2. Renounce
    3. Possess
    4. Deny
    5. Insist/li>

Correct Answer: 3. = Possess